In maart 2010 nam Nick Sinke de boerderij van Marleen Kruiden in Groede over van Marleen en Ronald van de Winckel. Zij telen sinds 1982 kruiden in Nederland en sinds 2010 in Tasmanië, Australie. Tijdens de overname ontstond een bijzondere samenwerking tussen de twee ondernemers. Biosfeer Groede en Marleen Herbs of Tasmania delen kennis, marketing en productontwikkeling, maar hebben ieder een volkomen onafhankelijke bedrijfsvoering aan beide kanten van de wereld. Beiden telen op een biologische en gecertificeerde wijze medicinale kruiden. In Groede groeien de kruiden die gedijen in een gematigd klimaat. In Tasmanië gedijen de kruiden in een subtropisch klimaat. Door de gebundelde bedrijfsvoering leveren we bijna alle denkbare medicinale en culinaire kruiden. Beide bedrijven verwerken de planten zelf tot biologisch gecertificeerde tincturen en leveren aan een brede waaier aan afnemers.

De boerderij van 7 ha., in de geboortestreek van Nick Sinke in Zeeuws Vlaanderen, is uitermate geschikt voor de teelt van medicinale planten. Niet alleen voor fytotherapie en biologische tincturen, maar sinds de overname ook voor gemmomaceraten, producten voor wellness, biologische verse thee, en speciale groenten en fruit, de micro-greens en starfoods.

Een carrière van 20 jaar in management en directieposities bij bedrijven als HMI, Heineken, ACCOR en Servex, en 5 jaar als zelfstandig organisatie-adviseur, leverde hem een unieke mix op van echte praktijkervaring, warenkennis, IT-integratie, coaching, operationeel management en commercie. Zowel van huis uit, als door een jarenlange ervaring in de hotellerie, is hij bovendien zeer klantgericht. Op de boerderij in Groede wordt al deze ervaring gecombineerd tot een authentieke filosofie en moderne stijl van werken binnen een geheel nieuw speelveld dat past bij zijn levensbeschouwing.

Naast de teelt en verwerking van medicinale planten en groenten is hij actief als docent en als innovatief adviseur voor ondernemers op het gebied van productontwikkeling en cultuurvraagstukken.

2homepagelang_b700.jpg

De boerderij en onze filosofie

Onze werkwijze komt tot uitdrukking in de inrichting en bedrijfsvoering van de boerderij in Groede:

Het erf rond de woning wordt zonder bestrijdingsmiddelen bijgehouden. Niet produktieve bermen en wei worden verschraald door gericht maaien, graasbeheer en compostering.

Gebouwen, inclusief de woning, werden duurzaam gebouwd; hout in plaats van betonbouw, geen tropisch hout, verf op lijnoliebasis, maximale isolatie met minerale wol en agrarische restproducten met, waar mogelijk, hergebruik van bouwmaterialen.

Zonnecollectoren in de vorm van 80 heatpipes dienen voor (bij)verwarming van de schuur en van het laboratorium voor de verwerking van de teelten.

De kruidendroger krijgt warme lucht via het daarvoor aangepaste staalplaatdak (van 500m2) van het lab en het opslagdepot.

Een apart opslag- en leidingsysteem voor regenwater levert water voor doeleinden waarvoor geen drinkwater nodig is (wasmachine, vaatwasser, toilet etc.).

Afvalwaterzuivering vindt plaats via een infiltratiebed met rietplanten (IBA3, met helophytenfilter).

Bewerking met zo licht mogelijke machines.

Om de onkruidbestrijding te vergemakkelijken en om uitputting van de grond te voorkomen, planten we met een grote plantafstand op vaste bedden.

Wij streven naar het leveren van een maximale bijdrage aan het landschap van de omgeving.

Gastvrijheid en openheid voor initiatieven van nieuwe ondernemers staan centraal in de bedrijfsvoering.