Biosfeer Groede is ingericht volgens de nieuwste GMP+-richtlijnen. Sinds 2016 is Biosfeer Groede zowel volgens de GMP+-richtlijnen gecertificeerd, als volgens de FSSC22000-normering.

GMP+ staat voor de laatste Good Manufacturing Practices. Een certificering die niet alleen de ISO standaarden omvat, maar ook HACCP en andere standaarden. De toekenning van de GMP+-certificering garandeert dat de deelnemende bedrijven voldoen aan alle nationale en internationale normen voor voedselketenveiligheid en duurzaamheid.

De FSSC22000-certificering garandeert dat de bedrijfsvoering van de meer dan 13.000 organisaties in meer dan 140 landen gebaseerd is op gezonde technologisch procedures en verantwoord is door wetenschappelijke onderzoek. Producenten worden regelmatig gecontroleerd door een onafhankelijke non-profit organisatie. FSSC22000 is gebaseerd op de internationale erkende ISO22000-standaard en wordt erkend door de Global Food Safety Initiative (GFSI). Het vergroot het vertrouwen in en tussen afnemers van veilige en gezonde voeding.

Biologische productie

primula_lieveheersbeestje_b200.jpg

Biosfeer Groede teelt en verwerkt medicinale en smakelijke planten op een gezonde wijze. Wij specialiseren in innovatieve en biologische micro-landbouw en verwerken de produkten zelf. We bedrijven een biologisch duurzame cultuur zonder gebruik van milieuschadelijke stoffen. Onze producten worden geteeld voor een zo hoog mogelijk gehalte aan kostbare actieve inhoudsstoffen en een optimale smaak.

Na de oogst wordt van het plantmateriaal een analysecertificaat gemaakt en wordt er beoordeeld of de planten geschikt zijn voor verdere verwerking tot tinctuur of gemmo maceraat. Om de kruiden te drogen beschikt Biosfeer Groede over een droogvloer en een kistendroger.  De drooglucht wordt aangezogen via een zonnecollector van 500 m2, zodat met minimale extra verwarming het droogproces snel kan plaatsvinden. De droogtemperatuur blijft onder de 35°C, zodat de verliezen aan inhoudsstoffen minimaal blijven. Soorten als bijvoorbeeld rode zonnehoed, agrimonie en driekleurig-viooltje worden voor het drogen grof gesneden om de droogtijd te verkorten. Na het schonen, snijden en zeven worden de kruiden verpakt in papierzakken van 10 kg.

Een deel van de groenten en het fruit wordt versneden en gevriesdroogd tot een kwalitatief hoogwaardige poeder dat wordt verwerkt tot zuiver voedingssupplement voor onze afnemers.

Het deel van de medicinale planten dat wordt ingevroren wordt bij de oogst grof gesneden en verpakt in 10 kg PE-zakken Om grote partijen egaal en snel te laten bevriezen wordt iedere zak in een aparte kist en los gestapeld ingevroren. Daarna wordt de oogst omgestort in compact gestapelde karton dozen van 60 kg. De hoeveelheden variëren van enkele kg voor Stinkende gouwe wortel tot meer dan 5000 kg voor het bloeiende kruid van Echinacea purpurea.

In principe maakt Biosfeer Groede alleen extracten (de tincturen en gemmo maceraten) op het moment van de oogst. Maar de beschikbaarheid van de ingevroren kruiden maakt het mogelijk het verse plantenmateriaal te exporteren voor verwerking in het buitenland of gedurende het gehele jaar door te extraheren.

powershots1_b200.jpg

Biosfeer Groede is Nederlands grootste producent van gecertificeerd biologisch tarwegras. De teelt van biologisch tarwegras vindt plaats in een speciaal ontwikkelde kas. Het water is gevitaliseerd en er wordt gebruik gemaakt van passieve en geforceerde beluchting. Biosfeer Groede teelt in bakjes met zeer precies samengesteld biosubstraat, of in de volle Zeeuwse grond. De kleibodem wordt zorgvuldig bewerkt en gevoed met minerale klei, micro-organismen en biologische, niet-dierlijke meststoffen. De rijke voedingsbodem, van zowel de volle grond als ons biosubstraat voor de teelt in matten, garandeert een hoog gehalte aan voedingsstoffen in tegenstelling tot de teelt op water. Het resultaat is een frisgroen, rins-zoet product met duidelijke zoethouttonen. Het tarwegras is daarom ook zeer geschikt voor culinair gebruik.

Vers tarwegras wordt altijd dagvers bij de klant aangeleverd, dat wil zeggen oogstdatum = leverdatum. De temperatuur van het verse gras is rond de 4°C.

Het verse biologische tarwegras wordt op de boerderij direct na de oogst koud geperst voor ons verse sap. Dit verse tarwegrassap wordt gekoeld op 0°C en binnen 3 uur aan de klant geleverd. Het resterende deel wordt vervolgens 'flash-frozen', dat wil zeggen dat het binnen enkele seconden wordt ingevroren. Door deze behandeling blijven de gevoelige fytonutriënten optimaal behouden, met ongeveer 90% van de kracht van vers.

Biosfeer Groede verwerkt meerdere groenten en fruit tot powerjuices. De keus is aan U. Neemt U alstublieft contact met ons op voor Uw specifieke wensen.

Biosfeer Groede bedenkt en maakt kruiden- en vruchtenlikeuren op bestelling. Wij kunnen dit doen doordat wij zelf meer dan 350 extracten produceren die kunnen dienen als smaakgever aan een likeur. De techniek die we gebruiken is altijd maceratie, het trekken van de smaakstoffen uit planten en specerijen. Onze likeuren hebben een goede werking op het lichaam en de geest.

Verder produceert Biosfeer Groede een eigen mousserende rode en witte natuurwijn, de rode en witte Bruus. De oogst van mei 2015 is volledig op dronk!

tincturenvaten_b200.jpg

Biosfeer Groede heeft het grootste assortiment biologisch gecertificeerde tincturen van Nederland. Hiervoor hebben wij een unieke samenwerking opgebouwd met ir. Ronald van den Winckel van Marleen Herbs Of Tasmania, een autoriteit op het gebied van extracten voor fytotherapeutische tincturen en biologisch ondernemer van het eerste uur. Beide bedrijven zijn 100% zelfstandig, maar telen aan beide kanten van de wereld medicinale kruiden en planten en verwerken deze in eigen laboratoria tot oertincturen. Erg efficient omdat het gehele jaar door kan worden geproduceerd en iedere plant onder ideale omstandigheden geteeld kan worden.

Als grondstoffenleverancier van actieve ingrediënten voor o.a. fytotherapie. en homeopathie is ons laboratorium ingericht volgens de nieuwste GMP richtlijnen.

Een succesvolle gestandaariseerde moedertinctuur maken wij op basis van uniform geproduceerde, verse plantendelen en een bewezen degelijke farmacopee. In veel gevallen maken wij gebruik van het homeopatisches arzneibuch (HAB), een onderdeel van de Duitse farmacopee.

Daarnaast worden volgens afnemerspecificaties extracten op basis van olie of glycerol, of perssappen vervaardigd. De belangrijkste technieken die gebruikt worden zijn extractie door maceratie, percolatie vacuümdestillatie, scheiding/opschoning door vacuümfiltratie en centrifugeren, en concentratie door nanofiltratie.

Tincturen hebben door hun hoge alcoholgehalte een uitstekende houdbaarheid tussen de twee en de vijf jaar. Biosfeer Groede gebruikt alleen ethylalcohol van biologisch geteelde rogge die bio-gecertificeerd is en van farmaceutische kwaliteit (96,4% v/v).

Tincturen kunnen niet gezien worden als medicijn, maar zijn zeer goed bruikbaar voor culinair gebruik in voedingsmiddelen, voor ziektepreventie en ter versterking bij eenvoudige kwalen en het algemeen welbevinden van mens en dier. Daarnaast kunnen de tincturen worden aangewend voor de vervaardiging van cosmetica, wellnessproducten, voedingssupplementen en voor dranken en likeuren.

Tincturen worden door Biosfeer Groede geleverd als simplex of complex. Wij leveren in bulkvolumina van 1/2, 1, 5, 10, 20, 25 of 200 liter. En ook als consumentgereed product in flesjes van 50ml of 100ml. Wij leveren tincturen niet rechtstreeks aan particulieren, maar wel aan therapeuten, winkels, groothandels en fabrikanten.

gemmo_aesculus_hippocastanum_b200.jpg

Sinds 2010 worden er op Biosfeer Groede biologisch gecertificeerde gemmo glycerinemaceraten geproduceerd ten behoeve van gemmotherapie. Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie, die gebruik maakt van embryonale weefsels van planten in de actieve, snel-delende fase, dat wil zeggen de nieuwe knoppen, de jonge scheuten en de haarwortels. Deze plantendelen worden gemacereerd in een mengsel van glycerine en alcohol, en eventueel 10x verdund met glycerine, alcohol en water.

In het teeltplan is een gemmobos gerealiseerd van 1 ha. Het verkrijgen van het uitgangsmateriaal is een zeer tijdrovende bezigheid. Dus is het noodzakelijk voor de verkrijging van de extracten ook bij andere bedrijven aan te kloppen. Biosfeer Groede werkt hier samen met Fytosan (Frankrijk) en Marleen herbs of Tasmania, Australie.

Gemmo glycerinemaceraten worden aan afnemers als simplex of complex geleverd (Oer en 1D) in bulkvolumina van een 1/2 liter, 1 liter of 5 liter. En ook als consumentgereed product in flesjes van 50ml of 100ml.

mosselen_b200.jpg

Biosfeer Groede ontwikkelt wellnessproducten op basis van maceraten en oliën. Hiervan produceren wij biologische crèmes en huidspray’s. Daarnaast hebben wij originele paardenmelkproducten ontwikkeld in de vorm van een crème, een badgel en een huidpakking. Ook maken wij biologische massage-oliën en een exclusieve mosselscrub.